Ring oss for snarlig time
48453800

Kiropraktorbehandling av KISS syndrom

Kiropraktorbehandling av KISS syndrom

Kiropraktorbehandling av KISS syndrom | Ottestad Kiropraktorsenter – Hedmark

KISS syndrom står for «kinematic imbalance suboccipital strain» – altså dysfunksjon i de øvre nakkeleddene og musklene. Tilpasset kiropraktorbehandling kan ha effekt i behandling av KISS syndrom og tilhørende symptomatikk. Dette er konklusjonen også i en forskningsstudie (Biedemann et al, 1992) som identifiserte problematikken og effekten av varsom kiropraktisk leddbehandling mot de øvre nakkeleddene. Studien hadde 114 deltagere.

 

Hva er KISS syndrom?

KISS syndrom er ingen sykdom eller noe babyen din er smittet av – det er rett og slett feilfunksjon i de øvre nakkeleddene. Den engelske definisjonen på problemet beskriver feilfunksjonen på en god måte:

Kinematic: Kinematikk på norsk – som defineres som læren om bevegelse

Imbalance: Ubalanse

Suboccipital: Musculus suboccipitalis er musklene som fester fra øvre nakkeledd og inn mot bakhodet. Suboccipitalis består av fire muskler – nemlig obliquus capitis superior, obliquus capitis inferior, rectus capitis posterior major og rectus capitis posterior minor.

Strain: Dysfunksjon, strekk eller annen feilfunksjon.

 

Når vi setter KISS syndrom sammen med en norsk definisjon får vi altså en kinematisk ubalanse og feilfunksjon i de øvre nakkemusklene og leddene. Med andre ord så er det en mekanisk feilfunksjon i musklene og leddene i den regionen. Tilpasset behandling bestående av leddmobilisering og babymassasje kan ha en funksjonsbedrende og symptomlindrende effekt mot slike symptomer – som illustrert i studien til Biedemann et al.

 

Mulige symptomer ved KISS syndrom

Symptomer og presentasjon kan variere, men følgende symptomer kan være en indikasjon på at babyen har feilfunksjon i øvre del av nakken:

 

 • Assymmetrisk hodeform / ansiktsform (kan nesten være litt C-formet i ansiktet / hodet)
 • Babyen foretrekker å ligge på en bestemt side
 • Babyen foretrekker å vri hodet mot en side
 • Babyen virker trykkøm og reagerer negativt når noen berører nakken
 • Ligger ofte med hodet sterkt foroverbøyd (overflektert stilling)
 • Nedsatt bevegelse i armer og ben på en side
 • Nedsatt søvnkvalitet – babyen skriker og virker urolig selv i søvn
 • Sover nærmest utelukkende på en side
 • Vanskeligheter med å holde hodet stabilt i midtlinjen (etter 3 måneder)

 

Våre offentlig autoriserte klinikere kan hjelpe deg med å utrede babyen din sin symptomatikk og kliniske presentasjon. Dersom du er urolig eller lurer på noe – så kan vi få tatt en biomekanisk undersøkelse der vi sjekker blant annet ditt spedbarns bevegelse og funksjon.

 

Risikofaktorer: Hvem har økt risiko for å bli rammet av KISS syndrom?

Noen faktorer utgjør en risiko for at babyen kan rammes av feilfunksjon i øvre del av nakken (KISS syndrom). Ikke overraskende så er det hovedsaklig fysiske faktorer som kan medføre slik dysfunksjon i nakkeregionen:

 

 • Bruk av tang ved formidling
 • Bruk av vakuum ved formidling
 • Formidlet ved manuell riving (at kliniker er for hardhendt ved formidling)
 • Fødsel ved keisersnitt
 • Født med ansiktet først
 • Mer enn 4000 gram i fødselsvekt
 • Prematur (tidlig) fødsel
 • Trykk mot hodet ved utvendig trykk på magen
 • Tvillingfødsel
 • Ugunstig fosterstilling i magen gjennom svangerskapet
 • Uvanlig lang fødsel

 

Dette er blant de vanligste faktorene man sier knyttet mot dysfunksjon i øvre del av nakken – men listen er ikke endelig og slike faktorer kan også variere. Biedemann et al (1992) konkluderte med at de vanligste årsakene til KISS syndrom var ugunstig stilling i magen gjennom svangerskapet, usedvanlig lang fødsel, tvillingfødsel og bruk av hjelpemidler ved fødsel.

 

Kiropraktorbehandling av KISS syndrom

Våre klinikere vil gjennomføre en grundig undersøkelse av barnets funksjon i muskler og ledd. Ved indikasjon eller tegn på feilfunksjon i øvre del av nakken som samsvarer med opplevde symptomer og kliniske funn – så vil barnets foresatte informeres om funn og mulig behandlingsplan.

 

Kiropraktorbehandling er en skånsom og tilpasset behandling for din baby ved mistanke om KISS syndrom og nakkedysfunksjoner – den innebærer lett leddmobilisering (ingen ‘knekking’) og tilpasset muskulært arbeid. Behandlingen er tilpasset spedbarnets alder, dagsform og sykdomshistorie – og vi tilbyr slik behandling for for Hamar, Ottestad, Stange, Løten og andre nærliggende tettsteder og byer. Du trenger ikke henvisning for behandling hos oss.

 

Kiropraktor: Offentlig autorisert helsepersonell

En kiropraktor har en 6-årig utdanning (5 år ved universitet etterfulgt av 1 år turnus) – og i anerkjennelse av denne omfattende utdanningen så har de statlig autorisasjon utstedt fra helsedirektoratet. Denne autorisasjonen innebærer flere spesialrettigheter, slik som rettighet til henvisning til bildediagnostisk utredning – men også strenge krav til utdanning og drift.

 

Dette betyr at kiropraktor er en av de aller tryggeste yrkesgruppene for deg og din baby – og at du vet hva som ligger som grunnlag for deres yrkesautorisasjon og beskyttede tittel. Vi har et godt samarbeid med andre helsefaglige yrkesgrupper – og har gode resultater og omdømme i Hamar, Ottestad, Stange, Løten, Tangen, Ridabu, Furnes og Brummundal (for å nevne noen).

 

Spørsmål? Eller ønsker du å booke en konsultasjon?

Hvis du lurer på noe så er det bare å kontakte oss på telefon / sms, epost eller via kontaktskjema. Vi ser fram imot til å kunne hjelpe deg og dine.

 

Ofte stilte spørsmål i forbindelse med kiropraktorbehandling av KISS syndrom:

 

KISS syndrom: Hvem behandler baby og spedbarn med KISS / KIDD i Hamar / Ottestad / Stange?

Våre klinikere er autorisert helsepersonell – dette innebærer at du kan føle deg trygg på vår utdanning og at vi følger kliniske retningslinjer. Vår tilpassede behandling er meget populær i Hamar, Ottestad, Stange, Løten, Tangen og andre nærliggende områder – og du kan være trygg på at vi også gjør en god undersøkelse av babyen din for å undersøke om det bevegelsesmessig og motorisk ser ut til å være normalt. Våre pasienter kommer hovedsaklig fra nærområdene våre i Hamar, Ottestad, Stange, Løten, Tangen og andre nærliggende områder.

 

Kilder / forskning:

Biedermann H. Kinematic imbalances due to suboccipital strain in newborns. J. Manual Med (1992) 6:151-156.