Ring oss for snarlig time
48453800

Post-Isometrisk Relaxation Teknikk (PIR)

Post-Isometrisk Relaxation Teknikk (PIR)

Post-Isometrisk Relaxation Teknikk (PIR)

Post-isometrisk relaxation, ofte forkortet til PIR, er en myofasciell teknikk som benyttes av blant annet kiropraktorer, massasjeterapeuter og fysioterapeuter. Post-isometrisk relaxation (PIR) er en strekkteknikk der klinikeren tøyer muskulaturen til endebevegelse før pasienten aktivt trykker i mot med cirka 10-20% kraft slik at muskulaturen trekker seg sammen og blir kortere. Denne tøyningen holdes i 10 – 30 sekunder. Deretter slapper pasienten av – før klinikeren igjen går til endebevegelse av tøyningen (som nå burde vært litt økt i forhold til forrige sett). Teknikken repeteres 2-3 ganger.

 

Hva brukes Post-Isometrisk Relaxation Teknikk (PIR) mot?

PIR-teknikken benyttes for å bryte ned myofascielle barrierer i bløtvev, fascia og bindevevstrukturer. Teknikken kombineres oftest med annen behandling rettet inn mot muskler og leddproblematikk. Nedsatt muskulær funksjon kan medføre mindre bevegelse og blodomløp (grunnet hypoxi – for lite oksygen til muskelfibrene) – som igjen kan resultere i at kroppen produserer tett og hardt arrvev / skadevev i området. Dersom slikt arrvev bygger seg opp over tid så kan dette medføre at muskulaturen blir strammere og svakere, samt at den avgir smertesignaler. Med videre utvikling kan det også irritere / avklemme nærliggende nerver.

 

 – Bryter ned ‘dårlige’ muskelfibre

Post-isometrisk relaxation Teknikk sitt hovedformål – i likhet med mange andre myofascielle teknikker – er å redusere smerter og bryte ned vev som ikke fungerer slik som det skal – og deretter la kroppen erstatte det med nytt, friskere vev. På denne måten kan regelmessig behandling (cirka 1-2x i måneden) være et viktig verktøy for de som er opptatt av å holde seg i god funksjon og så smertefrie som mulige. Ved behov vil våre behandlere også sørge for at dine leddrestriksjoner får den behandlingen de trenger, da leddstivhet og nedsatt leddbevegelse ofte er en medvirkende årsak til tilstramning i muskulaturen.

 

Triggerpunkter

 

– Myofasciell behandling: Noe for enhver

Vi er alle laget av muskler, sener og ledd. Det spiller ingen rolle hvilken alder du er i – du er også er bygget opp av muskler, sener og ledd. Dette innebærer at du som moderne menneske – med normalt høy bruk av smartphone, nettbrett eller PC på jobben kan ha nytte av vårt behandlingstilbud. Våre klienter som mottar muskulær behandling er i alle aldre og treningsformer. Dette er en behandlingsform som dermed egner seg for alle. Våre behandlere tar også hensyn til tidligere sykdomshistorie og dagsform for den enkelte behandling.

 

– Behandling + bevegelse = Sant

For å få enda bedre effekt av behandlingen vil vi – i de aller, aller fleste tilfeller – kombinere behandling med å instruere deg i hjemmeøvelser som du kan gjøre i heimen, kontoret eller på treningstudio. Vårt mål er nemlig ikke bare å lindre symptomene dine, men også gi deg en langvarig funksjonsbedring slik at problematikken ikke kommer igjen og igjen.

 

Les mer her: Muskulære teknikker og muskelterapi

 

– Hvem kan ha nytte av myofasciell behandling?

Som nevnt tidligere, så kan både ung og gammel, rammes av muskel- og bindevevsproblematikk. Myofasciell behandling kan være en god måte å redusere muskelspenninger, bidra til økt reparasjon, samt gi funksjonsbedring – så med det i tankene, så er denne typen behandling noe for de aller fleste. Vi har hatt (og har) klienter fra Hamar, Ottestad, Stange, Brummundal, Moelv, Løten, Ridabu og Ilseng for å nevne noen plasser, men også folk på gjennomreise fra andre steder slik som Otta, Espa og Dokka.

 

Noen eksempler på ulike plager som kan behandles med triggerpunktbehandling (ofte gitt i kombinasjon med annen behandling slik som leddbehandling/mobilisering og annet muskulært arbeid):

 

Kunne dette vært noe for deg og dine plager?

Ta kontakt med oss, så besvarer vi gjerne spørsmål du måtte sitte inne med. Vi ser fram imot til å kunne hjelpe deg. Eventuelt kan du lese om andre behandlingsformer vi tilbyr her.