Ring oss for snarlig time
48453800

Nålebehandling (Intramuskulær akupunktur)

Nålebehandling (Intramuskulær akupunktur)

Nålebehandling (Intramuskulær akupunktur)

Nålebehandling, også kjent som intramuskulær akupunktur eller tørrnåling, er en myofasciell behandlingsteknikk. Nålebehandling kan brukes mot muskelsmerter, både akutte og kroniske. Hovedformålet med intramuskulær akupunktur er å øke blodsirkulasjonen i et spesifikt område, samt forårsake reparasjonsprosesser – studier (1) har vist at nålebehandling kan øke sirkulasjonen på denne måten og dermed sørge for at viktige ‘byggeklosser’ blir transportert til den stramme, irriterte eller skadde muskelen. Disse byggeklossene som reiser gjennom blodstrømmen er bl.a. kollagen og elastin, som begge er viktige for muskelreparasjon. Tidligere har andre forskningsstudier vist at nålebehandling kan være et nyttig og effektivt behandlingsverktøy i behandling av myofascielle plager i muskler og bindevev – bl.a. i øvre del av ryggen, skulder og korsrygg, men også i områder som albuer og muskulaturen rundt lår og knær. Våre behandlere jobber helhetlig og har dermed den gode nytten av å ha flere verktøy i behandlingskassen.

 

– Ikke klassisk akupunktur

Dette er ikke akupunktur i klassisk forstand, og kan utføres av både fysioterapeuter og kiropraktorer med etterutdanning innen tørrnåling. Mange som blir behandlet ved hjelp av tørrnåling kan oppleve litt ubehag under behandlingen og kan være øm i muskulaturen noen dager senere. Dette er en normal reaksjon.

 

– Vi benytter evidensbasert intramuskulær akupunktur

Det finnes forskjellig typer av nålebehandling. Vi benytter oss av den typen der vi går mer direkte inn mot vonde muskler, tilstrammet bindevev og muskelfester – vi jobber også inn mot muskler og bindevev som kan påvirke mer indirekte også. Andre former jobber mer mot områder som ligger lengre ifra det påvirkede området for å gi en effekt mot regionen.

 

Skuldersmerter

 

– Hvordan fungerer nålebehandling?

Intramuskulær akupunktur fungerer på flere måter, men noe av det viktigste er at den reduserer smertesignalene i det behandlede området og forårsaker en økt blodsirkulasjon / reparasjon. Denne effekten kan vedvare i opptil 48-72 timer etter behandling og er ofte grunnen til at man kan kjenne seg treningstøl i noen dager etter behandlingen. Gradvis vil behandlingen, med forutsetningen at det er økt sirkulasjon, bidra til at det skadde bløtvevet gradvis blir erstattet med mer fleksible og bevegelige muskelfibre – som igjen gir bedre funksjon og mindre smerte. For hvis en muskel fungerer godt og leddene i området har fullt bevegelsesutslag, så trenger ikke kroppen å sende ut smertesignaler for å fortelle deg om at ‘her bør noe gjøres før det blir varige skader’. Hvor lang tid det tar før man får effekt er ofte avhengig av hvor lenge personen har gått rundt med smerter og nedsatt funksjon – men selv de som har gått i lengre tid og nærmest ‘gitt opp’ har vi også sett at vi kan ha en god effekt på.

 

– Intramuskulær nålebehandling + bevegelse = Sant

For å få enda bedre effekt av behandlingen vil vi – i de aller, aller fleste tilfeller – kombinere behandling med å instruere deg i hjemmeøvelser som du kan gjøre i heimen eller på treningstudio. Vårt mål er nemlig ikke bare å lindre symptomene dine, men også gi deg en langvarig funksjonsbedring slik at problematikken ikke kommer igjen og igjen.

 

Hoftesmerter

 

– Hvem kan ha nytte av nålebehandling?

De aller fleste, både ung og gammel, samt aktiv Birken-deltager eller hverdagsmosjonist, kan rammes av muskel- og bindevevsproblematikk. Intramuskulær nålebehandling kan være en god måte å redusere muskelspenninger, bidra til økt reparasjon, samt gi funksjonsbedring – så med det i tankene, så er intramuskulær nålebehandling noe for de aller fleste. Et eksempel er en Birken-deltager fra Oslo som ‘stakk‘ innom klinikken på vei til Rena for å løsne opp i leggmuskulaturen. Et annet eksempel er hverdagsmosjonisten med isjialgi som trengte å få igang litt bedre funksjon i sete, hofte og korsryggen. Vi har hatt klienter fra Hamar, Ottestad, Stange, Løten, Ridabu og Ilseng for å nevne noen plasser, men også folk på gjennomreise fra andre steder slik som Oslo, Lillehammer og Kongsvinger.

 

Noen eksempler på ulike plager som kan behandles med nålebehandling (ofte gitt i kombinasjon med annen behandling slik som leddbehandling/mobilisering og annet muskulært arbeid):

  • Albueproblematikk (f.eks. lateral epikondylit)
  • Hoftesmerter
  • Isjialgi / isjias
  • Korsryggsmerter / lumbago
  • Myalgier og muskelspenninger
  • Nakkestivhet
  • Skuldersmerter
  • ++

 

Kunne dette vært noe for deg og dine plager?

Ta kontakt med oss, så besvarer vi gjerne spørsmål du måtte sitte inne med. Vi ser fram imot til å kunne hjelpe deg.