Ring oss for snarlig time
48453800

Svimmelhet

Svimmelhet

Svimmelhet | Utredning og behandling

Svimmelhet kan være meget plagsomt, ubehagelig og skummelt. Å oppleve regelmessig svimmelhet bør tas på alvor og utredes – som primærkontakter kan vi være behjelpelige med å innlede en slik undersøkelse og utredning, samt lede deg igjennom videre utredningsprosesser dersom det skulle være symptomer og tegn som gir indikasjon på dette.

 

Hvorfor er jeg svimmel?

Svimmelhet oppstår når hjernen får feilinformasjon fra ett eller flere av sanseorganene som er ansvarlig for balanse.

 

Disse er:

 

Indre øret

Øynene

Musklene

Skjelettet og ledd

Nervesystemet

 

Det er grunnet at det er såpass mange strukturer som er ansvarlige for å gi hjernen essensiell informasjon angående balanse, kroppens nåværende plassering og koordinasjon, at det kan være mange mulige årsaker til at man opplever svimmelhet. Ofte er det også snakk om flere årsaker i kombinasjon – altså kombinasjonssvimmelhet.

 

Det er derfor viktig med en helhetlig tilnærming tilpasset den enkeltes problem bestående av ernæring, trening / balanseøvelser og fysikalsk behandling bestående av leddmobilisering og muskulært arbeid. Forskning (Reid et al, 2014) har vist at tilpasset leddmobilisering av nakken kan redusere nakkerelatert svimmelhet (Også kjent som cervikogen svimmelhet).

 

Cervikogen svimmelhet: Vanlig at svimmelhet kommer fra muskler og ledd i nakken, samt ‘høye skuldre’

En av de vanligste formene av svimmelhet skyldes for stramme og smertesensitive muskler i nakken og øvre rygg – denne diagnosen kalles cervikogen svimmelhet, som er ensbetydende med nakkerelatert svimmelhet.

 

Du kan ha opplevd det selv også – at stress medfører høye skuldre, sammentrukne muskler og en generell følelse av stivhet og trykkømhet i nakken. Kanskje også med tilhørende ‘nakkehodepine’? Når det oppstår feilinformasjon fra nakkens muskler og ledd – så kan dette, grunnet at dette er noen av sanseorganene som gir informasjon til hjernen angående balanse, medføre svimmelhet.

 

Du kan lese mer detaljert om årsak, symptomer, diagnostisering, utredning og behandling av cervikogen svimmelhet ved å bruke menyen eller trykke her.

 

Krystallsyke: En vanlig – men lett gjenkjennbar – svimmelhetsdiagnose

Mange av oss opplever opptil flere episoder av krystallsyke i løpet av livet – da er det viktig å huske på at moderne kiropraktorer er godt trente i behandling av denne type diagnose med såkalte reposisjonseringsmanøvre (Epleys manøver) og at slik behandling ofte er effektiv i løpet av så lite som 1 – 3 behandlinger. Mange går unødvendig rundt med krystallsyke i ukes- eller månedsvis, noe som kan medføre feilsignaler til hjernen over lengre tid – dette er, naturlig nok, ikke gunstig over tid.

 

Krystallsyke skyldes feilposisjonering av små krystaller inne i det indre øret – som nevnt er et balanseorgan som forteller hjernen hvilken posisjon kroppen er i. Dersom disse små krystallene (otolitter) setter seg fast på feil sted så kan det medføre at hjernen mottar blandede signaler fra de ulike sanseorgangene – og derav svimmelhet.

 

Et typisk tegn på denne diagnosen er akutt svimmelhet når man snur seg i sengen eller på sofaen – anfallene varer under 60 sekunder.

Du kan lese mer detaljert om krystallsykens årsak, symptomer, diagnostisering, utredning og behandling ved å bruke menyen eller trykke her.

 

Ikke la svimmelhet ta over hverdagen – tillat oss å hjelpe deg

Vi har gode referanser og resultater fra Hamar, Ottestad, Tangen, Stange, Løten, Ridabu og omegn. Ta kontakt med oss – så skal vi gjøre vårt aller ytterste for å hjelpe deg fram til en bedre hverdag.