Ring oss for snarlig time
48453800

Stivhet i hælen (Hælstivhet)

Stivhet i hælen (Hælstivhet)

Stivhet i hælen (Hælstivhet)

En følelse av stivhet i hælen med nedsatt bevegelse kan skyldes dysfunksjonell muskulatur og ledd. Stivhet i hælen kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid som kan resultere i muskeloverbelastning, samt leddirritasjon mot ankelleddet og nærliggende ledd i foten. Hælen beveger seg i samarbeid med fot og ankel, så her er det viktig at alle disse strukturene fungerer optimalt. Stivhet i hælen kan være plagsomt og vondt  – og er ofte tett knyttet mot dysfunksjon i ankelen og tilhørende muskler – blant annet stram fotbladsmuskulatur, som for eksempel musculus quadratus plantae og leggmuskulaturen (særlig gastrocsoleus). Gjør det vondt å tråkke på foten? Og er det ømt i muskulaturen rundt hælen? Vi hjelper deg med å kartlegge problemet ditt og finne ut av hvordan vi sammen kan løse problemet ditt på best mulig måte.

 

– Stivhet i hælen grunnet feilbelastning eller for lite bevegelse i hverdagen

En vanlig årsak til stivhet i hælen er overbelastning uten tilstrekkelig kapasitet for å utføre nettopp den aktiviteten. For eksempel langvarige repetitive belastninger – slik som langvarig gange på hardt underlag. En medvirkende årsak til at det «plutselig» slo til er som regel feilbelastninger i dagene før hælen slo seg vrang – kanskje har du sovet dårlig, stresset mye og jobbet lange økter uten pauser? Vi hjelper deg med å få tilbake bevegelse og lindre symptomene dine – jo raskere du tar tak i det, jo raskere resultater vil man oppnå i de aller fleste tilfeller.

 

– Behandling av stivhet i hælen

Det å ha følelsen av at hælen er stiv og øm er ikke noe særlig godt. Vi behandler regelmessig stivhet i hælen på en helhetlig og effektiv måte. Dette innebærer som regel en kombinasjon av både leddbehandling og muskelbehandling. Med denne typen plager så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den. Det er også viktig å mobilisere foten og ankelen for å sørge for riktig bevegelse og belastning.

 

Fysikalsk behandling med det hovedformålet å øke blodomløpet inn mot det  påvirkede området, noe som også promoterer økt reparasjon og restitusjon, kan være meget gunstig i den mer akutte delen av problematikken – da det kan være symptomlindrende og funksjonsbedrende. Denne typen behandlingen blandet med kiropraktisk mobilisering / leddmanipulasjon gjør at man kan ta tak i flere faktorer av problemet med god effekt – dette er klinisk bevist i flere studier.

 

hoftebehandling-og-hoftemobilisering

 

Behandlingen er rettet inn mot å gjenopprette normal funksjon. Typisk behandling som vi benytter mot denne problematikken er muskulær behandling (triggerpunktbehandling, kryssfriksjon massasje, uttøyning) og tilpasset leddmobilisering / manipulasjon i kombinasjon med hjemmeøvelser. Det kan også være aktuelt med intramuskulær nålebehandling, TENS eller andre tiltak. Hos oss ønsker vi å hjelpe deg med effektiv symptomlindring og funksjonsbedring for dine smerter, men også sørge for at du oppnår mer langvarige gode resultater ved å instruere deg i korrigerende trening og øvelser. På denne måten kan vi sammen sørge for at problemet går så raskt framover som mulig.

 

– Gode resultater med helhetlig behandling

Våre kiropraktorer har gode resultater med denne type plager og kombinerer flere behandlingsformer avhengig av din spesifikke plage og situasjon. For langvarig bedring er det også viktig at kiropraktoren kartlegger mulige årsaker til at du får stivhet i hælen og at man sammen jobber aktivt med å luke ut provoserende årsaker i hverdagen. Ofte kan slike løsninger sørge for at man blir betydelig mindre plaget i hverdagen – og mange opplever en betydelig nedgang i både hælsmerter og stivhet.

 

– Vi hjelper deg med å finne de øvelsene som passer akkurat deg!

Les mer her: Muskulære teknikker og muskelterapi

 

– Tilpasset trening er viktig!

Ikke la stivhet i hoften og stive ledd stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt igang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

– Henvisningsrett og sykmeldingsrett

Dersom vi vurderer at plagene dine trenger mer utredning, så har vi offentlig henvisningsrett til billeddiagnostikk (MR, CT, RØNTGEN og DIAGNOSTISK ULTRALYD) og legespesialist (f.eks. nevrolog og revmatolog). Dersom plagene dine er av en slik karakter at det er høy risiko for at arbeid kan forverre plagene dine, så har våre kiropraktorer sykmeldingsrett i opptil 12 uker.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre.

 

Kontakt oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager. Les mer om behandlingsformene vi benytter her.

 

– Helhetlig behandling: Muskler, sener og ledd

Våre kiropraktorer tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er vår spesialitet). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.