Ring oss for snarlig time
48453800

Nakkesleng / Whiplash

Nakkesleng / Whiplash

Nakkesleng / whiplash

Nakkesleng, også kalt whiplash, er et uttrykk som brukes om skade der muskler, ledd i nakken, ligamenter og sener er påvirket i varierende grad grunnet en kraftig, plutselig bevegelse i nakke og kroppen – noe som kjennetegner en bilulykke (ofte påkjørt bakfra), traumer og fall (lett å få sleng på nakken hvis man faller bakover). Diagnosen er navngitt grunnet den ukontrollerte ‘slengen’ som nakken blir kastet inn i når kroppen stopper brått – nakken derimot fortsetter bevegelsen og blir kastet fram og tilbake med voldsom kraft for en såpass sart anatomisk struktur. Det er denne bevegelsen som kan gi nakkeskader i muskelfester, leddspalter, sener og ligamenter. Nakkeslengsymptomer kan oppstå med engang, men kan i visse tilfeller ta lang tid eller selve ulykken.

 

– Nakken er ikke laget for voldsomme slengbevegelser

Nakkesleng, eller whiplash, er et begrep som beskriver en skade der sener, ligamenter, muskler og ledd i nakken er påvirket grunnen en plutselig, voldsom bevegelse i nakken og kroppen – noe som typisk oppstår ved bilulykker (særlig påkjørsel bakfra), traumer og fall. Nakkesleng får navnet sitt grunnet den ukontrollerte ‘slengen’ som nakken får når kroppen stopper brått og den nærmest blir slynget fram og tilbake i en voldsom bevegelse som kan påføre skader i nakke og tilhørende strukturer. Symptomer på nakkesleng / whiplash kan oppstå umiddelbart eller først oppstå lang tid etter selve ulykken.
Nakkesleng

– Nakkesleng stiller høyere krav til nakkemuskulatur

Grunnet den nærmest usynlige skaden som kan oppstå på nakkestrukturer i en nakkesleng så stilles det ekstra høye krav til stabiliteten i den dype nakkemuskulaturen. Vi vi hjelpe deg med å trene opp disse musklene samtidig som vi behandler symptomene og smertene du har i nakke og rygg. Vi benytter øvelser fra et tidlig stadie i kombinasjon med behandling – på denne måten oppnår du langvarig bedring og reduserer sjansen for tilbakefall.

– Gode resultater med helhetlig behandling

Våre kiropraktorer har gode resultater med denne type plager og kombinerer flere behandlingsformer avhengig av din spesifikke plage og situasjon. For langvarig bedring er det også viktig at kiropraktoren kartlegger mulige årsaker til at du får nakkesmerter og at man sammen jobber aktivt med å luke ut provoserende årsaker i hverdagen. Ofte kan slike løsninger sørge for at man blir betydelig mindre plaget i hverdagen – og mange opplever en betydelig nedgang i både nakkesmerter og nakkerelatert hodepine.

 

Sportsmassasje

 

– Henvisningsrett og sykmeldingsrett

Dersom vi vurderer at plagene dine trenger mer utredning, så har vi offentlig henvisningsrett til billeddiagnostikk (MR, CT, RØNTGEN og DIAGNOSTISK ULTRALYD) og legespesialist (f.eks. nevrolog og revmatolog). Dersom plagene dine er av en slik karakter at det er høy risiko for at arbeid kan forverre plagene dine, så har våre kiropraktorer sykmeldingsrett i opptil 12 uker.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre. Kontakt oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager. Les mer om behandlingsformene vi benytter her. 

 

– Helhetlig behandling: Både muskler og ledd

Våre kiropraktorer tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er vår spesialitet). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Kilde(r): Vondt.net: Øvelser for Whiplash / Nakkesleng