Ring oss for snarlig time
48453800

Bildediagnostisk utredning

Bildediagnostisk utredning

Bildediagnostisk utredning

Kiropraktor har, i likhet med lege, henvisningsrett til  bildediagnostisk utredning – som innebærer røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd undersøkelse. En bildediagnostisk utredning kan være delaktig i å gi kliniker og pasient svar i mer komplekse smertetilstander. En offentlig henvisning fra kiropraktor innebærer at du betaler en meget redusert egenandel i forhold til det du måtte ha gjort dersom du skulle bestille undersøkelsen privat.

 

Godt samarbeid med radiologer og radiografer på sykehus og private institutt

Vi samarbeider med spesialisert og profesjonelle som tar bilder på sykehus og private institutt (f.eks. Unilabs). Vi tar ikke røntgenbilder selv, da vi ser på dette som noe som bør utføres av radiologer og radiografer. Vi anser at det å ha et eget røntgenapparat på klinikken kan påvirke pasienten i skremmende og negativt øyemed grunnet at de som ofte tar bildene, i slike tilfeller, da vil ha noe å “vinne” på å finne uregelmessigheter på bildene de tar av deg og bruke dette som skremselspropaganda mot deg. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle aktører, men ofte er heldigvis ikke vanskelig for personer å skille de seriøse fra de mer useriøse aktørene i bransjen.

 

Oftest trenger man ikke bildediagnostisk utredning

Normalt sett vil en grundig historietagning og klinisk undersøkelse være nok til å fastslå mulige differensialdiagnoser og en behandlingsplan. En grundig undersøkelse bestående av nødvendige ortopediske tester og nevrologisk undersøkelse vil i majoriteten av tilfellene gi nok informasjon til en trent kliniker for å fastslå årsaken og selve diagnosen personen er rammet av.

 

 

4 hovedkategorier innen bildediagnostisk utredning

Vi deler bildediagnostisk utredning inn i fire hovedkategorier:

  1. Diagnostisk ultralyd: Fordelen med diagnostisk ultralyd er at man kan visualisere sener og muskelfester i en dynamisk stilling – altså når de beveger seg. Dessverre er det også en faktor av menneskelig feiling i denne diagnostiske utredningen, da proben må styres av individet som også ser på bildene – og det er ikke alltid like lett, selv for en erfaren kliniker.
  2. MR undersøkelse: Gullstandard når det kommer til undersøkelse av bløtvev og benvev – sistnevnte kan selvfølgelig visualiseres i samme grad på røntgen, men hvis vi tar i betraktning at en MR utredning er uten stråling så blir dette vår foretrukne bildediagnostiske utredning framfor de andre alternativene. Den eneste svakheten til denne undersøkelsen er at det benyttes magnetisme som innebærer at de med cochlearimplantater, pacemaker og innoperert stål (f.eks. proteser) bør velge andre utredningsmodaliteter – som f.eks. CT undersøkelse.
  3. Røntgen undersøkelse: Den beste utredningen når det kommer til undersøkelse vedrørende brudd og benvevsskader, men har i nyere tid blitt tilnærmet utkonkurrert av de mer moderne MR undersøkelsene.
  4. CT skanning: Svakheten med denne undersøkelsen er strålingen man blir utsatt for. En CT undersøkelse er ofte satt sammen av flere hundre røntgeneksponeringer, så dette er ikke en undersøkelse man tar bare “fordi man lurer litt”.

 

Omfattende trening innen vurdering av bildediagnostisk utredning

Våre klinikere har omfattende utdanning og erfaring som innebærer radiografi og radiologi over flere år innen sin utdanning. Denne lange utdanningen (5 år master + 1 år i turnus for våre kiropraktorer) gjør at våre klinikere kan hjelpe deg med å finne ut mer om selve årsaken til problemene dine og på den måten finne en mer langvarig og bedre løsning. Klinikerne vil vurdere om en bildediagnostisk utredning har klinisk verdi eller ikke – for man henviser ikke dersom det ikke har det, da dette blant annet vil gjøre at de som virkelig trenger slike undersøkelser må vente lengre i kø.

 

Les mer om de fire hovedkategoriene innen bildediagnostisk utredning

Ønsker du å lære mer om de forskjellige bildediagnostiske utredningen? Da kan du trykke på lenkene ovenfor tilhørende de enkelte kategoriene. Hvis du ellers har spørsmål så hører vi gjerne fra deg via vårt kontaktskjema eller i sosiale medier.

Kvinne som jobber på pc

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne hvis du ønsker en konsultasjon – eller dersom du har spørsmål.