Ring oss for snarlig time
48453800

Henvisning til CT skanning

Henvisning til CT skanning

Henvisning til CT skanning

Kiropraktor har, i likhet med lege, henvisningsrett til CT skanning og annen bildediagnostisk utredning – som også innebærer røntgen, MR eller diagnostisk ultralyd undersøkelse. CT skanning benytter røntgenstråling for å visualisere bløtvev og hardere benvev og på denne måten gi et todimensjonalt bilde av strukturer i kroppen – skanningen inneholder en relativt høy dose røntgenstråling, så normalt sett vil man benytte MR undersøkelse hvis mulig. De som ikke kan ta MR undersøkelse inkluderer de med pacemaker, cochleaimplantat og proteser eller metallstrukturer i det relevante området som det skal bli tatt bilde av.

 

En bildediagnostisk utredning kan være delaktig i å gi kliniker og pasient svar i mer komplekse smertetilstander. En offentlig henvisning fra kiropraktor innebærer at du betaler en meget redusert egenandel i forhold til det du måtte ha gjort dersom du skulle bestille undersøkelsen privat.

 

Godt samarbeid med radiologer og radiografer på sykehus og private institutt

Vi samarbeider med spesialisert og profesjonelle som tar bilder på sykehus og private institutt (f.eks. Unilabs). Vi tar ikke røntgenbilder selv, da vi ser på dette som noe som bør utføres av radiologer og radiografer. Vi anser at det å ha et eget røntgenapparat på klinikken kan påvirke pasienten i skremmende og negativt øyemed grunnet at de som ofte tar bildene, i slike tilfeller, da vil ha noe å “vinne” på å finne uregelmessigheter på bildene de tar av deg og bruke dette som skremselspropaganda mot deg. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle aktører, men ofte er heldigvis ikke vanskelig for personer å skille de seriøse fra de mer useriøse aktørene i bransjen.

 

Oftest trenger man ikke bildediagnostisk utredning

Normalt sett vil en grundig historietagning og klinisk undersøkelse være nok til å fastslå mulige differensialdiagnoser og en behandlingsplan. En grundig undersøkelse bestående av nødvendige ortopediske tester og nevrologisk undersøkelse vil i majoriteten av tilfellene gi nok informasjon til en trent kliniker for å fastslå årsaken og selve diagnosen personen er rammet av.

 

 

Fordeler: Når er det fordelaktig med CT undersøkelse?

En CT undersøkelse kan være spesielt gunstig når vi mistenker traumeskader på organer og lignende. Dòg grunnet dens høye innhold av strålingsdose så vil man ikke utføre CT skanning uten at det foreligger betydelig grunn for å gjøre dette. CT benyttes – som nevnt – kun på visse pasienttyper og de med visse innopererte artifakter og hjelpemidler.

 

Vi gjør oppmerksom på grundige klinikere ofte ikke trenger denne type undersøkelse for å kunne gi et konkret svar på hvilken diagnose du mest sannsynlig er rammet av.  Det er også viktig å vurdere om en CT skanning vil ha klinisk verdi før man henviser til denne.

 

Omfattende trening innen vurdering av bildediagnostisk utredning

Våre klinikere har omfattende utdanning og erfaring som innebærer radiografi og radiologi over flere år innen sin utdanning. Denne lange utdanningen (5 år master + 1 år i turnus for våre kiropraktorer) gjør at våre klinikere kan hjelpe deg med å finne ut mer om selve årsaken til problemene dine og på den måten finne en mer langvarig og bedre løsning. Klinikerne vil vurdere om en bildediagnostisk utredning har klinisk verdi eller ikke – for man henviser ikke dersom det ikke har det, da dette blant annet vil gjøre at de som virkelig trenger slike undersøkelser må vente lengre i kø. Vi gjør oppmerksom på at vi benytter eksterne eksperter til å ta bildene – vi tar ikke røntgen selv, da vi ser på dette som utdatert og umoderne å gjøre dette selv.

 

Les mer om bildediagnostisk utredning

Ønsker du å lære mer om bildediagnostisk utredning? Da kan du trykke her. Hvis du ellers har spørsmål så hører vi gjerne fra deg via vårt kontaktskjema eller i sosiale medier.

Kvinne som jobber på pc

Kontakt oss

Kontakt oss gjerne hvis du ønsker en konsultasjon – eller dersom du har spørsmål.